SURSE: De ce nu-l vor americanii pe Poștaș. Gafa făcută de Ciucă privind viitorul energetic al României

Surse bine informate au raportat deja că Nicolae Ciucă n-a primit nimic la Washington, la Summitul NATO unde i-a ținut trena președintelui Iohannis. În joc era candidatura sa la Cotroceni, într-o ungere cu cantități industriale de mir. Licuriciul Mare a dat din umeri, el însuși cu probleme pe cap, mai ales că n-a înțeles ce vorbea acolo bravul general. O fi dus domnia sa multe bătălii fictive, dar cea cu engleza este reală și încă n-a fost câștigată.

La bază mai e o taină, cum zic oltenii lui Nicu, mai exact speranțele statului român cu privire la reactoarele nucleare de dimensiuni mici (așa numitele SMR-uri). În România, care ar fi prima țară din Europa care implementează la Doicești tehnologia de la firma americană NuScale, s-a scris deja pe larg. Însă NuScale, în ultima perioadă, a tot fost atacată în presă, inclusiv în presa noastră, fapt ce a scăzut puternic prețul la bursă al acțiunilor, în prima jumătate a anului. Lovitura de grație a fost când președintele Iohannis anunța că a încheiat în Belgia un Memorandum de înțelegere, într-o colaborare cu americanii de la Westinghouse, competitori direcți ai NuScale.

Cu astfel de evoluții, e și normal ca ambasada SUA a ieșit cu declarații de susținere a proiectului, mai ales că NuScale primește bani inclusiv de la Departamentul Energiei. Poștașul n-a putut să-i calmeze, deja după zeci de milioane de euro pierdute la bursă. Practic, niște băieți și fete de prin statul român au încercat și ei o perversă cu prețul firmei americane. Asta în timp ce alții insistau că tehnologia e serioasă și că prin ea România va deveni independentă energetic. Nu prinde turul doi dom’ general.

Scroll to Top